2011. december 15., csütörtök

Kedvenc ( karácsonyi ) receptek

Sajnos saját képekkel most nem szolgálhatok, mert sikerült elkevernem valahova a tavalyi képeket, viszont többen azt jeleztétek, hogy így is érdekelnek receptek, ezért gondoltam megírom a bejegyzést. És kerestem hozzávetőleges képeket, google a barátom :D
Több évig rántott süllő és rántott pulyka volt a karácsonyi menü, de aztán ( szerencsére ) újítottunk, most a két kedvencemet fogom leírni :) Az első halétel, hagyományosan Rác(z) pontyként szokták elkészíteni, de mi általában harcsából csináljuk, az kedveltebb a családban.


Hozzávalók: ( mennyiséget azért nem írok, mert teljes mértékben attól függ, hogy ki mennyit szeretne, mi általában 3 nagyobb harcsa szeletet szoktunk megcsinálni, zöldséget meg random, amennyit jónak látok )

( Afrikai ) harcsa szeletek
Krumpli
Paprika
Paradicsom
Hagyma
Kolozsvári szalonna
Tejföl
Pirospaprika

Hal fűszer

A halszeleteket besózzuk ( plusz ízlés szerint halfűszer ), késsel kicsi vágásokat csinálunk rájuk ( tetszés szerinti, hogy hányat ) és szalonna szeleteket rakunk a vágásokba.
Egy sütőpapírral kibélelt tepsi aljára olajat öntünk, belarakjuk a halat, majd a zöldségeket felvágjuk és a tetejére rakjuk. Így berakjuk sütni 180-200 fokra. Amikor megpuhult a hal és a zöldségek is megsültek, a tetejét leöntjük pirospaprikás tejfölllel és úgy sütjük tovább, amíg meg nem pirul.
Mi külön tepsiben szoktunk krumplit sütni hozzá, de eredetileg a hal alá szoktak rakni krumplit és akkor az is vele sül.

Sajtos pulykamell:


Hozzávalók:
Pulykamell ( /csirkemell, általában három embernek fél kiló körül szoktam, ha többen vagyunk akkor 1 kg )
Csemege pirosarany

Bors
Tejföl
Sajt

A pulykamellet felvágjuk szeletekre, besózzuk. Csak finoman a sóval, mert a pirosarany is sós, így könnyen el lehet sózni. Minden szeletnek mindkét felét meg kell borsozni és pirosaranyozni. Én ezt úgy szoktam, hogy az első szeletnek mindkét felével megcsinálom mindkettőt, utána a többinél egyik felét ilyenre, másik felét olyanra és egymásra rakom a szeleteket, így mindkét felén lesz minden. ( remélem érthetően írtam le:D )
Kiolajozott tepsibe rakom az így kapott szeleteket, majd megszórom reszelt sajttal és a tetejére pedig tejfölt teszek. 180-200 fokon sütöm, amíg meg nem puhul a husi és a tetején is látszik, hogy megsült rendesen.
Ehhez a legfinomabb szerintem krumplipüre / rizs és uborkasaláta.

És persze mindezek előtt Apukám halászlevével kezdjük! :)

Ti miket szoktatok enni karácsonykor? :) 

3 megjegyzés:

  1. Sok mindent :D sőt több családnál így többféle kedvencek és szokások keverednek, de nálunk mindig van töltött káposzta, almás gombás karaj, töltött csirke mell, meg hát sokféle köret és természetes húsleves. Pároméknál halászlé és sült halak is gyakran vannak és különböző szószban sült húsok, meg hát ott vannak a sütik :D hókifli, zserbó,kókuszgolyó,mandulás torta, vendégváró,sport szelet, és még a sós változatok :D hát igen ilyenkor az anyukák és nagymamák kedveskednek a családnak, mindenki kedvence megtalálható :)

    VálaszTörlés
  2. nálunk is Rác ponty szokott lenni :) Meg sült pulyka:D meg sonkával sajttal töltött pulykamell rántva :D
    tavaly előtt a narancsos kacsával pórbálkoztunk.... hát nem lett egy nagy szám. :D

    VálaszTörlés
  3. A sajtos pulykamell nálunk már csak "unalmas sajtos pulyka", mert szinte minden ünnep alkalmával az van!!:) Naggyon finom!!!:)

    VálaszTörlés